Volem saber (Novembre)

VOLEM SABER…

Per què sempre s’actua sobre les instal·lacions del poliesportiu abans de les eleccions i no es consulten estes qüestions a la ciutadania? 

222298_123663507713736_100002102625936_181687_2412022_n

El poliesportiu municipal de Biar té una peculiaritat, només es pot tocar cada quatre anys. I quina casualitat, sempre es toca abans de les eleccions. Recordarem la inauguració del camp de futbol actual en què l’alcalde socialista Cristóbal Roman va deixar el seu nom a la placa per a sempre just abans de les eleccions del 2007. O la discutida inauguració encoberta del Pavelló municipal quan encara no estava acabat del tot, però calia fer-se la foto en plena precampanya. Ara està a punt de celebrar-se un ple en el que s’aprovarà el condicionament dels vestuaris. Aplaudim la idea, ja era hora! De fet, abans de fer un pavelló o un camp de futbol per a fer-se una foto electoral, cal millorar el que hi ha i no deixar que el pes de la gravetat faça la seua faena. Des del col·lectiu de Compromís de Biar aplaudim la iniciativa però critiquem amb rotunditat el moment triat. Entenem que la democràcia no és una subhasta que en funció de les expectatives polítiques es puguen comprar vots a base d’obres i fotos. La democràcia és -ho diu la paraula- la capacitat d’un poble de prendre decisions conjuntament de forma transparent i plural. Això, este Ajuntament, no sap què és. De fet, si fa quatre anys, quan van inaugurar el pavelló a espentes i rodolons hagueren preguntat al poble, potser els hagueren respost que calien uns vestuaris com Déu mana a tocar del Pavelló, aprofitant l’obra que s’estava duent a terme. Però es veu que aquell projecte retardaria l’obra i calia la foto. La intenció està molt clara, fer un programa electoral basat en obres aleatòries que acaben completant les primeres pàgines del llibre de festes. Una pràctica política miserable i que cal abolir.

 

 

Per què no es fa res contra les plagues que estan acabant amb els pinars del poble?

11/11/2014 ALICANTE.- Pinos enfermos y secos en Monnegre / FOTO ALEX DOMINGUEZ

Des de Compromís Biar volem saber si l’Ajuntament de Biar està prenent mesures contra la plaga d’insectes perforadors (Tomicus) que està afectant a les poblacions de pins blancs de les muntanyes valencianes. La probable evolució d’esta plaga, que ja està afectant una superfície enorme en tot el territori valencià, ens situa en un escenari en què pot estendre’s de forma fulminant, acabant amb 300.000 hectàrees de pinedes si no es prenen les mesures adequades de forma urgent. Biar presumix de ser un poble verd amb gran extensions de boscos que atrauen el turisme de muntanya. Els biaruts i biarudes estan molt orgullosos dels seus boscos i per això estan preocupats per la ineficàcia de les mesures que estableix la Conselleria de Medi Ambient. Una Conselleria que va retallar en prevenció d’incendis i en personal qualificat cosa que ha provocat l’aparició de plagues, així com els pitjors incendis en dues dècades en l’any 2012.

 

Per què s’ha optat per la creació de tallafocs si està demostrat que són ineficaços als nostres boscos i, per contra, retallen les dotacions forestals contra incendis?

netejat3

També volem manifestar la preocupació del veïnat del nostre poble sobre el tallafocs que s’està realitzant a les nostres muntanyes. Des de Compromís Biar pensem que la Conselleria de Medi Ambient dedica les majors inversions a fer tallafocs i a l’eliminació de vegetació, actuacions amb un greu impacte ambiental i amb una discutida i no demostrada eficàcia, mentre es retalla la normativa de protecció ambiental i els efectius destinats a la vigilància i a la veritable prevenció. A més a més, algunes associacions ecologistes com ara Agró manifesten que els tallafocs no són actuacions preventives “i la seua eficàcia està cada vegada més discutida” per científics i tècnics forestals. Tenim la constància reiterada que ni eviten els focs ni tampoc serveixen per parar-los en moltes ocasions. Per contra, eliminen grans quantitats de vegetació natural, afecten negativament la fauna, danyen el sòl fèrtil i incrementen l’erosió i el risc de desertificació. Les formacions vegetals que resulten són més inflamables, més degradades i amb menor capacitat de resposta post-incendi”.

 

Per què no s’està prenent cap mesura des del govern central contra la plaga del morrut roig que està afectant les poblacions de palmeres i que ja ha arribat a Biar?

Font: BiarDigital

Font: BiarDigital

Compromis Biar vol saber si l’Ajuntament de Biar s’oposa al la decisió que ha pres el Partit Popular al Congrés dels Diputats sobre el desenvolupament d’un pla de lluita contra el morrut roig, augmentant els recursos econòmics als PGE de 2015. Com ja va assenyalar el diputat de Compromís-Equo al Congrés “des de Compromís portem molt de temps alertant de la necessitat que la lluita contra el morrut compte amb un pla estatal coordinat amb la resta d’administracions, ja que es necessita una lluita coherent i efectiva davant un insecte que no entén de fronteres geogràfiques. La manca de recursos en la lluita contra el morrut és una realitat que denuncien tots els professionals i, de fet, el grup popular no ha estat capaç d’explicar ni quants diners destina al conveni que signà a principis d’any amb l’Ajuntament d’Elx i la Conselleria d’Agricultura” A Biar ja hem patit casos de Morrut Roig i hi ha diverses palmeres afectades.

 

 

Per què encara no sabem si l’Ajuntament ha decidit prendre part en les actuacions arqueològiques que s’estan duent a terme a l’església? 

Font: BiarDigital

Font: BiarDigital

Des de Compromís Biar volem saber l’interés que té l’Ajuntament de Biar per la conservació i pels estudis arqueològics de l’església. Ha estat demostrat al llarg d’estos mesos l’interés que han provocat les obres. El poble vol saber la seua història. Hem de recordar que l’estudi de les restes arqueològiques ens dóna informació sobre la vida dels nostres avantpassats. No sabem perquè l’Ajuntament de Biar no presta interés per la història del nostre poble. Ja ho ha demostrat a les obres realitzades als carrers del centre històric i ara, tampoc s’interessa per les restes i els vestigis històrics apareguts a l’església. Tampoc s’interessa per la realització d’estudis arqueològics que ens ajuden a conèixer millor la nostra història i així poder transmetre el llegat del qual som hereus. Si ara no es realitzen els estudis pertinents els futurs biaruts i biarudes ja no coneixeran quin ha estat el passat de la nostra església. Des de Compromís Biar volem que l’Ajuntament es replantege el tema i siga conscient de la importància que suposen els estudis arqueològics per a conèixer la nostra història i poder promocionar el nostre patrimoni.  Un patrimoni que a més de servir com a element cohesionador serveix com a actiu turístic amb tots els beneficis que se’n desprenen.

Arxivat en: Volem saber

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *