La victòria és del poble

Hui, 20 de març de 2014, el poble de Biar ha estat insultat i menyspreat per  la seua alcaldessa. El dia de hui haurà de quedar en la memòria de tot el poble de Biar perquè cap polític, siga del partit que siga, no torne a menysprear la intel·ligència, la dignitat i la lluita d’un poble pels seus drets més bàsics i sagrats.

Este passat dimarts, alcaldessa i membres de la Plataforma per la Recuperació de les Urgències compartien les escales que donen accés a l’Ajuntament. La primera per donar la benvinguda al vicepresident de la Generalitat Císcar; els segons, per manifestar davant l’autoritat autonòmica el descontent pel tancament de les Urgències les 24h. i la manca de solucions que proposava l’Ajuntament i la Conselleria de Sanitat. Minuts abans de l’arribada del cotxe oficial, l’alcaldessa va baixar dos escalons i, a cau d’orella, confirmava als membres de la Plataforma la reobertura del servici d’urgències les 24h.

La història es remunta ara fa dos anys, quan l’Ajuntament va informar que el servici d’urgències que oferia el Centre de Salut de Biar tancaria a partir de les 21h. A partir d’aquella hora, els veïns i veïnes que ho necessitaren haurien de baixar al Centre Integrat de Villena. Els grups polítics de l’oposició van preguntar en sessió plenària quins eren els motius per tancar eixe servicis bàsic per als ciutadans. L’alcaldessa i la regidora competent van al•legar que el servici no era rentable i que estava infrautilitzat; a més, que els usuaris en potència del Camp de Mirra, de Beneixama i de la Canyada preferien acudir a Villena que desplaçar-se a Biar. Tot i que els grups de l’oposició van advertir al govern municipal de les conseqüències, van tirar pel recte i van acabar tancant el servici amb l’esperança que la gent anara oblidant-se del tema.

Poc temps després, una veïna del poble va aconseguir recollir 1500 signatures –d’un poble que té 3800 habitants– per tal de fer rectificar l’Ajuntament i reobrir el servici. Les signatures es van dipositar en el registre de l’Ajuntament però mai més se’n va saber res. L’alcaldessa, assegurava aleshores que havia mantingut alguna reunió amb Conselleria, però continuava defensant la inviabilitat de les urgències les 24h. i que, en tot cas, la decisió era de Conselleria i ella poc o res podia fer.
Fa cosa d’un any, els grups polítics de l’oposició van portar una moció al Ple de l’Ajuntament a favor del restabliment del servici d’urgències les 24h., però el grup del Partit Popular va votar en contra en bloc. Tornaven a al·egar la inviabilitat, la gran despesa que això suposava i es mantenien dient que a Villena els biaruts estarien millor atesos amb més personal i màquines més modernes.

A l’hivern de 2013 es crea la Plataforma per la recuperació del servici d’urgències 24 h. amb la intenció de lluitar de forma coordinada i transversal pel restabliment del servici. La primera assemblea popular que van convocar en el Centre Social, baix el títol, “Què podem fer?” va ser un èxit total. Es va convocar una segona assemblea, esta volta en la sala multifuncional de la Casa de Cultura i va aplegar un nombre considerable de participants. Allà es va consensuar una moció per a ser presentada en sessió plenària per part de la Plataforma. I així va ser, La Plataforma es va presentar al Ple municipal de febrer de 2014 amb el suport presencial de quaranta veïns i veïnes amb la intenció d’arrencar un compromís per part de l’Ajuntament. Però tant la regidora com l’alcaldessa van manifestar la reticència del seu grup a la reobertura del servici al·legant els motius que més amunt s’han comentat. Però a banda, per sorpresa de tots, l’alcaldessa va dir per primera volta que ella havia mantingut moltes reunions i que “s’havia mogut molt”; però, tot i això, no es va voler adherir a les exigències de la Plataforma i en cap cas va accedir a abanderar la demanda popular.12796664965_2c860136c5_c

Una setmana després i vist l’èxit atronador de la Plataforma i l’acceptació social de les seues demandes, l’Ajuntament no ha tingut més opció que reobrir el servici. Però lluny d’emetre un comunicat oficial i informar la Plataforma de la decisió, es va fer ús de canals poc ortodoxos i poc ètics. El primer pas, comunicar a la Plataforma a boca d’orella de la decisió per tal de dissuadir-la i evitar una foto del Conseller envoltat de cartells i crits. El següent pas, esta volta més irritable, les declaracions oferides a la Cadena Ser on assegura que la reobertura ha estat un èxit personal de l’Alcaldessa i que s’ha de valorar la insistència de l’Ajuntament per oferir al seu poble el servici íntegre.

La notícia ha indignat la població i, sobretot, els membres de la Plataforma que han vist com durant dos anys l’alcaldessa i tots els regidors populars defensaven el tancament del servici amb arguments dictats des de Conselleria. En estos dos anys no s’ha cansat d’afirmar que l’Ajuntament no comptava amb instruments legals ni amb competències per a capgirar la situació. Ara, quan la pressió popular s’ha multiplicat, l’alcaldessa no té cap problema per a afirmar que ha estat ella la culpable de la reobertura. A més, ha titllat la Plataforma de trinxera política i part interessada per desprestigiar el PP; ara és ella la que vol treure profit polític de la lluita dels seus veïns. L’alcaldessa ha menyspreat el seu poble, l’ha insultat i, el que és més greu, l’ha privat d’un servici legítim durant dos anys per vanitat i supèrbia. Amb este historial té poques eixides: o rectifica, assumeix que s’ha enganyat i demana perdó, o dimiteix.

Arxivat en: Actualitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *